วันพฤหัสบดีที่ 10 มิถุนายน พ.ศ. 2553

จ่ามงกุฏ Jah Mong Gud

จ่ามงกุฎ Jah Mong gud
ขนมจ่ามงกุฏ เป็นขนมที่มีมาแต่โบราณและมักจะนิยมใช้ในงานมงคลต่าง ๆ อาทิเช่น งานแต่งงาน งานทำบุญขึ้นบ้านใหม่ เป็นต้น และในสมัยก่อนขนมจ่ามงกุฏจะนิยมให้กันมากในโอกาสที่ได้รับเลื่อนตำแหน่ง เลื่อนยศถาบรรดาศักดิ์ นอกจากชื่อของขนมจ่ามงกุฏเป็นชื่อที่เป็นมงคลแล้ว ยังมีความหมายที่ดีอีกด้วย ซึ่งมีความหมายคือ หัวหน้าผู้ซึ่งเป็นใหญ่ และด้วยวิธีทำที่ค่อนข้างยุ่งยาก ขนมจ่ามงกุฏจึงจะถูกมอบให้เฉพาะบุคคลที่ได้รับการยกย่องจริงๆ เท่านั้น และด้วยวิธีการทำที่ยุ่งยากนี้เอง ในปัจจุบันจึงเป็นขนมที่ค่อนข้างหาทานได้ยาก

Jah Mong gud is a dessert that is traditional and often used in auspicious different, such as wedding religious ceremony the new house, and so on in the past dessert Jah Mong gud is popular for each lot of opportunities. has been promoted. In addition to the name of Jah Mong gud is a crown and the auspicious. To have meaning, too. This is meaningful. Head of a large And relatively easy way to do that. Jah Mong gud crown would be given to individuals who have been honored and really only way to do this yourself the trouble. Today is eating dessert is quite difficult to find.

JAH-MONG-GUD
(A SWEET THAI CAKE)
COOKING THE SEED OF WATER MELON
INGREDIENT
1/2 CUP PINTCHED DRIED RED SEED OF WATER MELON
1/2 CUP SUGAR
1 CUP WHITE JASMINE FLOWER WATER
2 THIN GOLD SHEETS
METHOD
1. DISSOLVE SUGAR WITH WHITE JASMINE FLOWER AND HEAT UNTIL BOILED. THEN STRAIN WITH A THIN CLOTH AND HEAT ONCE AGAIN FOR 5 MINUTES FURTHER.
2. CLEAN BRASS-PAN AND DRIED STIR PINCHED DRIED RED SEED OF WATER MELON AT LOW HEAT. FOR STIRRING METHOD .DIP A HAND IN THE SYRUP (1) AND STIR THE SEED IN A PAN UNTIL DRY. THEN DIP THE HAND IN THE SYRUP ONCE AGAIN AND REPEAT THE SAME PROCESS UNTIL WHITE THORNS APPEAR AROUN EACH SEED. KEEP THE THORNED SEED IN A GLASS JAR AND COVER .DO NOT LET THE GLASS JAR.
3. WHILE STIRRING THE SEEDS. LEAN THE PAN ON ONE SIDE AND ALWAYS CLEAN THE PAN WITH A THIN CLOTH.
BREAD CUP METHOS
INGREDIENT
1 CUP WHEAT FLOUR OR BREAD FLOUR
3 CHICKEN'S EGGS (USE ONLY YOLK)
1 TABLESPOON BUTTER
2 TABLESPOON COOL WATER
METHOD
KNEAD THE FLOUR WITH THE YOLK UNTIL IT BECOMESSOFT. PUT LITTLE WATER WHEN THE FLOUR DIRES AND KNEAD ONCA AGAIN. THEN MAKE KNEADED FLOUR INTO A THIN SHEET. PRESS FLOUR SHEET INTO ROUND SHAPE (2 CM. DIAMETER) MAKE A CUP BY PUTTING THE ROUND SHEET IN A SMALL CUP OR CHINESE TEA CUP. PRESS LIGHTLY AT THE MIDDLE INTO LOOK LIKE THE SMALLCUP AND SHAPE BY USING FORK . BAKES THE CUPUNTIL COOKED (PALE YELLOW COLOR)
CROWN METHOD
1. DISSOLVE SUGAR WITH LITTLE WATER IN A POT AT LOW HEAT. DIP THE THORNED SEED INTO THICK SYRUP. THE FIX DIPPED SEED AT THE EDGE OF THE CUPS.
2. MAKE TAWNG-ATK (A CAKE DOTTED WITH THE GOLD LEAF) INTO A STAR GOSSEBERRY SHAPE AND CUT INTO HALVES. PUT THE HALF OF A STAR GOOSEBERRY IN A MIDDLE OF A CUP. THEN MAKE TAWNG -AYK INTO MUNG BEAN SHAPE AND FIX ON THE TOP OF THE CUP STAR GOSSEBERRY. FIX A LITTLE GOLD PIECE AT THE TOP OF A CROWN (SEE PICTURE)
NOTE
1. BREAD CUP METHOD. PUT THE QUANTITY OF WATER INTO KNEADED FLOUR DEPENDING ON THE QUANTITY OF WATER IN THE YOLK.
2. MAYOM OR STAR GOOSEBERRY IS A KIND OF THAI FRUIT WHICH IS OF A SMALL ROUND SHAPE AND HAVE PETALS AROUND.

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น